Blogger Backgrounds

30 mai 2011

Țara mea

Cineva mi-a povestit ieri cum că e mai mișto într-o țară din America de Nord decât în țara din care provenea. Mi s-a întors stomacul pe dos auzind cum propaganda pe care acea minunată țară primitoare de mulți imigranți și-o face a fost înghițită pe nepregătite de conlocutoarea mea. Se consideră cetățean din acea țară, deși nici culoarea pielii, nici fizionomia n-o ajută. N-aș fi știut de unde e, dar aș fi jurat că nu din verdea țară.

Mi-a explicat că nu s-ar întoarce sub nici o formă acasă, căci ar câștiga doar 700 euro pe lună, tax free, iar acolo nu există drepturile omului și gender equity (așa cum, desigur, spunea ea, nici în țara mea). A făcut multe paralele între țara ei și țara mea. Am ascultat cu atenție, încercând să nu-mi ies din pepeni.

Despre țara ei eu aveam niște idei vagi (bine, recunosc, știam cam pe unde se află și că e o țară arabă).

Azi dimineață dau și eu un wiki search și mă șochez: cineva mi-a ținut toată seara teoria că e mai bine în Canada decât în Liban, care e, desigur, comparabil cu România (unde, apropo, după spusele aceleiași persoane, îi asuprim rău pe maghiari, care nu au dreptul nici măcar să învețe în limba lor).

6 comentarii:

Camelia spunea...

Te-ai suparat ca magarul pe sac. Doamna cu pricina locuise in ambele tari, din cate inteleg eu, deci vorbea in cunostinta de cauza despre viata acolo. Wiki ti-a spus ca e mai bine in Liban?
Nu am locuit in Canada, dar in Liban da, si da, este comparabil cu Romania. Unele lucruri sunt mai bune, dar altele sunt mult mai rele.
Doamna s-a hazardat poate, nestiind suficient de multe lucruri despre Romania, dar iti pot totusi confirma: comparatia e justa.

vvritz spunea...

Nu cred. Că o țară arabă nu va avea niciodată - din cunoștințele mele - aceleași drepturi civile ca și una fostă comunistă. Iar duduia se deplasase nici până la Budapesta, deci...

Camelia spunea...

Ma scuzi, eu am inteles ca tu te-ai suparat ca a ridicat Canada in slavi. Acum inteleg ca deranjul a fost ca a comparat Libanul cu Romania fara sa stie cum e in Romania. :)

Antoaneta spunea...

"Se consideră cetățean din acea țară, deși nici culoarea pielii, nici fizionomia n-o ajută. N-aș fi știut de unde e, dar aș fi jurat că nu din verdea țară." Persoana este cetatean al acelei tari, si al Libanului. In Canada sunt cetateni cu toate fizionomiile si culorile posibile, cu drepturi egale, cei mai napastuiti, desi chipurile discriminati pozitiv, sunt adevaratii "canadieni", First Nations sau ameriendieni, cum vrei sa le spui.

A locuit trei luni in Ungaria, cu iubitul maghiar care s-a intors acolo din minunata Canada. Mie mi se pare ca are partea ei de dreptate, drepturile cetateanului nu sunt respectate in Romania, sunt pur si simplu ignorate, sa luam de pilda masacrarea caselor din Bucuresti, starea strazilor si trotuarelor, cainii de pripas si atatea procese masluite.

Nu stiu la ce anume s-a referit comparand Romania cu Libanul ca sa-mi dau cu parerea mai departe de atat. M-am ciondanit cu ea ieri a propos de discriminare si drepturi egale in Europa si acolo. Cred ca in general ne cautam justificari rationale pentru preferinta fata de o tara sau alta, cand de fapt ele sunt si profund emotionale. Eu nu stiu de ce ma simt mai bine in Europa decat in Canada, dincolo de factorii estetici si culturali. Nu pot sa punctez rational, pur si simplu ma simt acasa aici, asa cum ea se simte acasa acolo.

vvritz spunea...

@Anto: Discutăm pe larg, dacă vrei, eu nu m-aș apuca să comentez despre o țară în care nici măcar n-am pus piciorul.

Masacrarea caselor din București nu se referă la categoria de drepturi ale omului despre care vorbim. Știi la fel de bine ca și mine că în Ro femeile sunt egale cu bărbații și în țările arabe nu.

Sunt 100% de acord că fiecare se atașează de o anumită țară și nu de alta, vezi și diferența dintre cum vedem noi două Spania, adică două Spanii total diferite.

În altă ordine de idei, din experiența mea proprie și personală oamenii veniți din America de Nord beneficiază de această îndoctrinare. Cunosc mai mulți oameni care s-au întors de acolo, am ascultat poveștile lor, deci știu ce spun.

Iar aia cu drepturile ungurilor în Ro mi-a pus capac (dacă vrei dau google să văd câte licee au în limba lor).

Încă mă agită subiectul, nu știu de ce. Sper că nu am ofensat pe nimeni, o să vorbesc mai în clar DUPĂ ce o să fi văzut USA și Canada. Până atunci, mă rezum la ce știu.

Antoaneta spunea...

Partea asta e de-a dreptul rasista: "Se consideră cetățean din acea țară, deși nici culoarea pielii, nici fizionomia n-o ajută. N-aș fi știut de unde e, dar aș fi jurat că nu din verdea țară." Nu ea se considera, autoritatile tarii respective i-au acordat cetatenia si o considera cetatean cu drepturi egale. De ce ar trebui sa o ajute culoarea pielii sau fizionomia? Daca era blonda, ar fi ajutat-o? Daca era de origine rusa sau anglo-saxona, simplul fapt ca era alba ar fi facut-o mai credibila? Tu stii ca acolo este o adevarata babilonie de rase si culturi, asta cred ca ti-a iesit la suparare:)

Eu vorbeam de drepturi cetatenesti care in Canada sunt respectate, drepturile femeii sunt din alta categorie, si da, acolo sunt de acord cu tine, si in privinta indoctrinarii. Despre drepturile minoritatilor in Romania, sa nu mai vorbim, am avut si eu un profesor minunat care facea greseli in limba romana, pentru ca studiase numai in limba maghiara pana la un moment dat.